Poppenhuislicht.nl Staverdenplein 41      1107LE Amsterdam

 +31 (0)636303476

info@poppenhuislicht.nl KVK 34299996                  BTW NL131689873B01

 

 

Stroom in nieuw huis:                                       

                          

1.Aanbrengen kopertape

2. Solderen

3.Achterkant/ Controle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is ons eerste project. In dit poppenhuis is met kruisjes aangegeven waar de lampjes moeten komen. Wij hopen dat u voldoende informatie heeft op deze pagina om zelf stroom te gaan aanleggen. Als u nog vragen hebt stuurt u dan gerust een E-mail. U vindt een link voor deze E-mail links onderin op elke pagina. Veel plezier met de aanleg van de stroom in uw poppenhuis.

Aanbrengen kopertape
Als eerste tekent u een centrale lijn af in het poppenhuis. Wij doen dit altijd aan de onderkant van de kamer zodat later overal stopcontacten geplaatst kunnen worden. Meestal houden wij de hoogte van een liniaal aan.
   
Per verdieping maken wij één kleine sleuf naar de achterkant zodat wij later elke verdieping daar met elkaar kunnen verbinden. U kunt dit doen, afhankelijk van het materiaal cq dikte, door met een dun boortje een rij gaatjes te boren, van boven naar beneden, en van deze rij gaatjes vervolgens met een Stanley mes een gleuf snijden. Ook kunt u een Sleutelgatzaag, los te verkrijgen voor een Stanley 199 mes,  hiervoor gebruiken, deze is te koop bij de betere Doe-Het-Zelf zaken.
   
De gleuf moet de even breed zijn als het kopertape of 2 mm breder. Hier steekt u het eerste stukje kopertape door, ongeveer 4 cm,  met de lijmlaag naar achter.
   
Nu volgt u de centrale lijn. De lijn die u in uw poppenhuis getekend heeft houdt u precies in het midden van de twee banen kopertape.
   
U kunt om het kopertape goed scherp in de hoek te krijgen een oud ANWB pasje gebruiken.
   
Als laatste doet u het stukje wand links van de gleuf.
   
Als u ter hoogte van de gleuf bent, laat u het kopertape een stukje van ongeveer 2 cm doorlopen tot over de gleuf. Let op dit kunt u niet op de wand doorsnijden want dan snijd u ook het onderliggende tape door, knippen is hier het devies.
   
Als de centrale lijn geplakt is kunnen we gaan    aftekenen waar het tape moet komen voor de wand en plafond lampen.
   
Per lampje plaatsen we een lijn om later het kopertape recht te kunnen plakken.
   
Zie daar de eerste zit op zijn plek. Zo doen we ze allemaal.
solderen  
In dit project kiezen we ervoor om de verbindingen te solderen, kijk op onze verbindingen pagina als u liever een andere verbinding gebruikt. De plek van de verbinding blijft hetzelfde. Wilt u naar de verbindingenpagina? klik dan hier.
   
Eerst geven we nog even aan waar een verbinding moet komen zodat we er niet één vergeten. Ook maken we van elke kamer een plattegrond op papier van elke wand en plafond, daarop geven we aan waar we elke lijn getekend hebben, zodat we later als er behangen is met een centimeter deze lijn weer terug kunnen vinden. Weten waar die lijn is dan weten we ook waar het midden van het kopertape is en kunnen we makkelijker stopcontacten of plafondaansluitingen plaatsen.
   
Met een hete soldeerbout smelten we eerst het plastic bescherm laagje weg.
   
We hoeven maar een klein streepje plastic beschermlaag weg te smelten.
   
Met een kleine hoeveelheid printsoldeer maken we de verbinding. Let er wel op dat u een gladde verbinding maakt anders blijft de verbinding zichtbaar na het behangen.
Achterkant/Controle  
Hier ziet u dat per verdieping een stukje kopertape uit de achterwand komt, deze stukjes verbinden we met een stuk kopertape van onder naar boven.Op dit stuk kopertape kunnen we vervolgens de transformator aansluiten.
   
Nu is het tijd om alle verbindingen te testen met het testlampje van Cir-Kit.U begint vanaf het punt waar het kopertape uit de achterwand komt en controleert na elke opeenvolgende verbinding of er nog stroom op het tape staat. Mocht een verbinding niet goed contact maken laat dan het testlamje voorbij de verbinding in het tape zitten en verhit het soldeer op de verbinding met een hete soldeerbout tot het testlampje blijft branden.
   
En dit is ons eindresultaat.Als alle verbindingen goed zijn plakken we elke verbinding af met "Scotch" Magic tape, verkrijgbaar bij de kantoorboekhandel of met een laagje blanke nagellak om vlekken in het behang te voorkomen. In een later project gaan we verder in op het plaatsen van Cir-Kit toebehoren.
   

 

 

  © poppenhuislicht.nl